Ο πιο διαδεδομένος Swing χορός γεμάτος ενέργεια και κέφι!
Χορεύεται σε ζευγάρια σε Swing μουσική (είδος της Jazz)
Στα τέλη των 20’s στα Ballrooms της Νέας Υόρκης (και ειδικότερα του Harlem) ο κόσμος διασκέδαζε χορεύοντας υπό τους εκρηκτικούς ρυθμούς των μεγάλων Big Bands όπως Chick Webb, Duke Ellington κ.α.!
Σε αυτά τα ballrooms γεννήθηκε το Lindy Hop ενσωματώνοντας:
- ρυθμούς και φιγούρες από την Αφροαμερικανική κουλτούρα,
- χορούς των περασμένων δεκαετιών (όπως Charleston, Black Bottom, Cakewalk, Tap κ.α.)
- και επηρεαζόμενος από κάποιους Ερωπαϊκούς χορούς.
Χαρακτηριστικά
Ο ρυθμός, ο αυτοσχεδιασμός και η προσωπική έκφραση είναι πολύ σημαντικές αξίες για το Lindy Hop.
Ο κάθε χορός είναι μοναδικός ανάλογα με την προσωπικότητα του χορευτή και την επικοινωνία του ζευγαριού. Πηγάζοντας από την ελευθερία της Jazz μουσικής, μπορείς να κινηθείς και να εκφραστείς χορευτικά ανάλογα με τον χαρακτήρα σου!
Ο χορός αυτός χορεύεται σε ζευγάρι και έχει δύο ρόλους: leader που κατευθύνει τον χορό και follower που ακολουθεί τον χορό.
Παραδοσιακά οι άντρες έκαναν leading και οι γυναίκες following. Ωστόσο ήδη από τότε συχνά άντρες και γυναίκες χόρευαν οποιονδήποτε ρόλο ή και μεταξύ τους! Εξάλλου πλέον η επικοινωνία του ζευγαριού έχει εξελιχθεί και ο χορός μοιάζει περισσότερο με "διάλογο" παρά με "οδηγίες" που ακολουθεί ο/η follower.
Από τα 20’s ως σήμερα
Η εποχή του Swing
Από τα τέλη των Roaring 20’s ως τα μέσα των 40’s η Swing μουσική το Lindy Hop χορό κατέκτησαν την Αμερική λειτουργώντας ως διέξοδος εν μέσω της οικονομικής κρίσης του ‘30!
Οι λευκοί άρχισαν να συχνάζουν στα Ballrooms που ως τότε σύχναζαν κυρίως Αφοραμερικανοί (με κυριότερο το «Savoy») και χόρευαν όλοι μαζί! Πολλοί από τους πρωτοπόρους του Lindy Hop (Shorty George & Big Bea, Whiteys’ Lindy Hoppers κ.α.) εντυπωσίαζαν τόσο με τον χορό τους που τους προσλάμβαναν για show και ως χορευτές για ταινίες στο Hollywood (με εμβληματικότερη όλων τη σκηνή στην ταινία Hellzapoppin’ - βλ. video), διαδίδοντας αυτή την χορευτική τρέλα σε όλη την Αμερική!
Μετά τα 40's
Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος βοήθησε αρχικά στη διάδοση αλλά τελικά συνετέλεσε στο τέλος της εποχής του Swing!
Στην αρχή οι Αμερικανοί στρατιώτες έφεραν μαζί τους στην Ευρώπη τις μουσικές και χορευτικές τους συνήθειες και διέδωσαν τον Swing χορό! Μεγάλοι συνθέτες, όπως ο Glenn Miller στρατολογήθηκαν και με τις στρατιωτικές ορχήστρες έπαιζαν Swing στους στρατιώτες σε όλο τον κόσμο τονώνοντάς τους το ηθικό.
Λίγο πριν τα μέσα των 40’s οι συνθήκες είχαν αλλάξει:
- Πολλοί άντρες είχαν φύγει για τον πόλεμο και είχε μείνει λιγότερος κόσμος για να χορεύει.
- Λόγω της οικονομικής κατάστασης επιβλήθηκε φόρος κατανάλωσης στα «χορευτικά» nightclubs (πολλά απ’ αυτά μάλιστα για να τον αποφύγουν είχαν πινακίδες «No Dancing Allowed»).
- Τα ηλεκτρικά μουσικά όργανα διαδόθηκαν περισσότερο και πλέον μικρές μπάντες μπορούσαν εύκολα να καλύψουν μεγάλους χώρους, κάνοντας ασύμφορο να συντηρηθούν οι πολυπληθείς Big Band. Ο ηλεκτρικός ήχος επίσης άλλαξε το ύφος της μουσικής (ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσα αντικατέστησαν τα πνευστά κλπ) και το Swing σταδιακά έδωσε τη θέση του στο Rock ‘n’ Roll.
Έτσι τα μεγάλα ballrooms άρχισαν να παρακμάζουν και μαζί τους παρέσυραν τη Swing μουσική και χορό.
Η αναβίωση
Στα τέλη των 80's ορισμένοι χορευτές «ξέθαψαν» τον χορό αυτό, αναζήτησαν ορισμένους από τους αυθεντικούς χορευτές των 30’s για να μάθουν από αυτούς τα βήματα και τις τεχνικές.
Από τότε το Lindy Hop αναγεννήθηκε και ως τις μέρες μας συνεχώς μεγαλώνει και έχουν δημιουργηθεί μεγάλες χορευτικές σκηνές και διεθνή φεστιβάλ παγκοσμίως!
stomping ground (noun) : a place for spending time or for socializing